Rikskonferensen 2018

Scenen

Rikskonferensen 2018 hette ”Flickor och kvinnor med autism” och ägde rum måndag och tisdag 29-30 oktober 2018.

Vi tappra själar som åkte till Linköping för att vara med på den, fick två fullproppade men mycket givande föreläsningsdagar. Konferensen hölls i ett fint hus som hette ”Konsert och kongress”.Där inne var det stort, jag tror att en hel skola skulle kunna få plats i lokalen.

Dagen började med registrering. Då fick alla som varit föranmälda varsin namnskylt och fika. Sedan var det föreläsningar om hur svårt det kan vara för personal på dagis och skolor att förstå och uppfatta samma signaler om deras barn, som föräldrarna menar har autism.

Det var en föreläsning på rim. En tjej med egen diagnos rimpratade om sig själv.

Lunchen den första dagen tillbringade jag och mamma på stan i det gråkalla vädret. Efter det handlade det om förskolans roll i att upptäcka flickor med och i svårigheter.På kvällen gick vi på restaurang, det var nämligen bara frukostservering på vårt lilla men charmiga hotell. (Det fick bara plats två personer samtidigt i hissen och då stod man nästan på varandras fötter!)

Efter en skön natt med en tidig morgon med god frukost började den andra dagen direkt; med en föreläsning om mobbare och mobbade i skolan.

En föreläsare beskrev hur det kan vara att läsa på högskola med egen diagnos; ”som att varje problem är ett högt berg man måste besegra”.

I en bullrig lokal serverades lunchen som enligt mig inte var särskilt god, men man blev rejält mätt. För varje toabesök fick vi damer gå en bit, förbi kapprummet och det var långa köer. För mig som behöver gå ofta var det ganska besvärligt.

Prisutdelning! Bland andra fick Lars Lerin 2017 års pusselbit för sitt tv-program ”Lerins Lärjungar”. Mycket trevligt!

Socialstyrelsen berättade om året som gått och vad som ska hända i deras regi nästa år för personer med autismspektrumdiagnos.

Lina Liman berättade om sig själv. Hon har haft ett tufft liv med ätstörningar och sjukhusvistelser med och utan tvångsbehandling.

Som avslutning sammanfattade Autism- och aspergerförbundets ordförande de två dagarnas föreläsningar och hon blickade framåt mot nästa år.

Jag måste här inflika att många av föreläsningarna finns att läsa på Autism-och aspergerförbundets hemsida med gratis nedladdning.

På kvällen den sista dagen gick mamma och jag på bio, det hade vi förtjänat!

Hemresa med tåg och pappa mötte oss. Sedan var jag trött och tog ledigt dagen efter.

Intryck: Linköping är världens mysigaste stad med gott om restauranger.Konferenslokalen hade för obekväma stolar. För mycket folk.

För övrigt har jag haft jättekul och jag kanske åker på konferens igen något annat år!

Skrivet av Hanna Löfgren